شایع ترین بیماری های زنان

امروزه نقش تاثیرگذار خانوادگی و اجتماع زنان در جامعه بر کسی پوشیده نیست از این رو زنان به عنوان رکن اصلی خانواده و نقش تعیین کننده ای که در حفظ سلامت، پویایی و تحکیم خانواده دارند سلامت روحی و جسمی زنان آنها در جامعه از اهمیت زیادی برخوردار است. فراموش نکنید که خانم‌ها باید با بیماری های شایع زنان آشنا بوده و اطلاعات کامل و کافی داشته تا بتوانند از بروز آنها جلوگیری کنند. در این مقاله سعی خواهیم کرد شما را با بیماری‌های شایع زنان، راه‌های پیشگیری و درمان آنها در کنار گروه پزشکی زنان هرا آشنا کنیم.

شایع ترین بیماری زنان

زنان به دلیل تغییر سطح هورمون ها، تغییرات ژنتیکی و ساختاری ممکن است بیشتر در معرض برخی بیماری ها قرار بگیرند، آشنایی با بیماری‌های شایع زنان و داشتن اطلاعات کافی در مورد علت بروز آنها می‌تواند در روش پیشگیری و درمان آنها بسیار مؤثر باشد.

شایع ترین بیماری زنان عبارتند از:
• بیماری‌های دستگاه تناسلی
• سرطان تخمدان
• سرطان سینه
• بیماری‌های مقاربتی
• افسردگی پس از زایمان
• مسمومیت حاملگی
• پوکی استخوان
• مشکلات کنترل مثانه
• میگرن
• افتادگی مثانه

بیماری‌های دستگاه تناسلی زنان

بیماریهای دستگاه تناسلی یکی از شایع ترین بیماری‌های زنان است که شامل بیماری هایی مانند ترشحات قارچی، بیماری‌های التهابی لگن، عفونت‌های ادراری می‌باشد.

ترشحات قارچی

ترشح از دستگاه تناسلی زنان امری طبیعی و نرمال است اما اگر این ترشحاات همراه با بوی بد، رنگ تیره، سوزش، خارش ویا حتی درد باشد نگران کننده است و ممکن است فرد دچار عفونت قارچی دستگاه تناسلی شده باشد که باید بصورت صد در صد پیگیری شود.

در این مورد حتما باید به پزشک متخصص زنان در ستارخان مراجعه کنید پس از معاینه پزشک درمان اولیه معمولا پماد‌های واژینال و … تجویز می‌شود.

برای اینکه به عفونت های دستگاه تناسلی دچار نشوید باید حتما بهداشت فردی را رعایت نموده و حتما دستگاه تناسلی خود را تمیز و خشک نگه دارید، از پوشیدن لباس‌های تنگ به مدت طولانی اجتناب کنید زیرا باعث ایجاد گرما و رطوبت در دستگاه تناسلی زنان می‌گردد.

بیماری‌های التهابی لگن

از آنجایی که ساختار این بخش از بدن زنان حالت مکنده دارد باکتری‌ها از طریق واژن به طرف دهانه رحم می‌روند وسپس از آنجا وارد لوله‌های رحم و لگن می‌شوند، از طرفی چون مجاری ادراری زنان به واژن نزدیک است خیلی راحت می‌تواند عفونت ها و باکتری‌ها را جذب کند. بیماری های التهابی لگن ممکن است عوارضی مانند ناباوری، حاملگی خارج از رحم، آبسه داخل لگن و یا درد‌های مزمن لگن را ایجاد نماید.

عفونت‌های ادراری

عفونت‌های ادراری قسمت های مختلف دستگاه اداری مانند کلیه‌ها، مثانه و … را درگیر می کند. در عفونت‌های ادراری، معمولا با تکرر ادرار، سوزش و یا حتی خون در ادرار همراه است.

بیماریهای رحم و تخمدان – سرطان تخمدان

تخمدان عضوی از دستگاه تولید مثل زنان است که در دوطرف رحم قرار دارد، وظیفه تخمدان‌ها تولید تخمک، هورمون های استروژن و پروژسترون است. زمانی که سلول‌های غیرطبیعی شروع به تولید بیش از حد در تخمدان می‌کنند فرد به سرطان تخمدان مبتلا می‌شود. سرطان تخمدان معمولا در مراحل اولیه علامت خاصی ندارد برخی از نشانه‌های سرطان تخمدان در مراحل پیشرفته می‌تواند شامل نفخ و ورم شکم، درد ناحیه لگن، درد هنگام مقاربت، تکرر ادرار، تهوع و خستگی دائمی شود.

از آنجایی که سرطان تخمدان به قاتل خاموش نیز معروف است و جز پنج سرطان شایع زنان است، می‌توان با انجام معاینات روتین سالانه از وضع سلامت خود آگاه شویم و درصورت مشاهده بیماری سریعا نسبت به درمان آن اقدام نماییم.

سرطان سینه

سرطان سینه نیز جز رایج ترین بیماری‌های زنان است و اگر به موقع تشخیص داده شود می‌توان به راحتی بهبود یافت، از علائم شابع سرطان سینه بزرگ شدن غغد لنفاوی، تغییر رنگ پوست سینه، وجود توده در سینه و ترشح از نوک سینه اشاره کرد.

بیماری‌های مقاربتی و بیماری رحم زنان

بیماری‌های مقاربتی اغلب در هنگام رابطه جنسی با فردی که این عفونت را دارد منتقل می‌گردد. علت بیماری‌های مقاربتی می‌تواند باکتری‌ها، ویروس‌ها و انگل ها باشد. با رعایت بهداشت فردی در دو طرف رابطه جنسی و همچنین استفاده از کاندوم می‌توان ابتلا به این بیماری را کاهش داد.

افسردگی پس از زایمان

افسردگی پس از زایمان یک نوع افسردگی است که مادر معمولا چند روز، چند هفته و حتی یک سال پس از زایمان به آن دچار می‌شود. افسردگی پس از زایمان در 8 تا 21 درصد مادران دیده می‌شود، اگر این افسردگی درمان نشود ممکن است حتی تا سالها پس از زایمان نیز ادامه یابد. مادری که دچار افسردگی می‌شود معمولا دچار علائمی مانند مشکلات تمرکز، احساس ناتوان بودن، احساس گناهکار بودن، احساس سرخ شدن صورت و حتی احساس بی ارزش بودن، عدم تمایل به بودن با خانواده و یا دوستان مواجه می‌شود. مشورت با یک مشاور و تحت درمان قرار گرفتن راهکار مفیدی خواهد بود.

مسمومیت حاملگی

پرهاکلامپسی (Preeclampsia)یا مسمومیت بارداری معمولا در هفته های پایانی حاملگی یعنی از هفته بیستم به بعد در برخی از زنان باردار ظاهر می‌شود.

مسمومیت بارداری با بالارفتن فشار خون و وجود پروتئین در ادرار بوجود می‌آید، افزایش فشار خون و درنتیجه کاهش جریان خون اندام هایی مانند کبد، کلیه و مغز را درگیر می‌کند. کاهش جریان خون می تواند مشکلات جدی مانند کاهش رشد جنین، پارگی جفت و درنتیجه زایمان زود رس را ایجاد کند.

تغذیه نامناسب، دیابت، بالابودن فشار خون قبل از بارداری، مصرف دخانیات و یا الکل، چاقی زیاد، سن کمتر از 20 سال و یا بالاتر از 40 سال می‌تواند از عوامل مبتلا شدن مادر به مسمومیت بارداری باشد.

پوکی استخوان

از هر سه زن ممکن است یک نفر به پوکی استخوان یا آستیوپروسس (Osteoporosis) دچار شود. زنان بعد از یائسگی بیشتر درمعرض ابتلا به پوکی استخوان قرار دارند. کمبود کلسیم و ویتامین D، کمبود تولید استروژن در زنان پس از یائسگی، بستری شدت طولانی مدت به علت یک بیماری خاص خطر ابتلا زنان به پوکی استخوان را افزایش می‌دهد. انجام تست های تراکم استخوان به تشخیص این بیماری کمک می‌کند.

مشکلات کنترل مثانه

بی اختیاری ادرار و یا عدم کنترل مثانه از مشکلات رایج زنان است، مشکلات کنترل ادرار عمدتاً بر اثر صدمه به عضلات کف لگن و بافت های حمایتی آن ایجاد می‌شود. بسیاری از زنان هنگام سرفه، عطسه یا ورزش دچار بی اختیاری ادرار می‌شوند و روش های درمانی متفاوتی برای درمان این بیماری وجود دارد، در برخی موارد با انجام جراحی می‌توان این بیماری را درمان کرد.

میگرن

سردرد‌های میگرنی در زنان 4 برابر شابع تر از مردان است، از آنجایی که هنوز نکات گنگی در مورد جنبه‌های مختلف سردرد‌های وجود دارد اما دانشمندان زیادی معتقدند در تغییرات هورمون های زنانه، استروژن یکی از هورمون هایی است که تاثیر زیادی در بروز سردرد‌های میگرنی دارد. به دلیل آنکه عوارض سردرد‌های میگرنی مانند حساسیت به نور، صدا و همچنین تهوع در زنان بیشتر از مردان است این بیماری را در زنان شایع تر می‌باشد.

افتادگی مثانه

افتادگی مثانه یا پرولاپس در زنان بسیار شایع است و در مردان به ندرت اتفاق می‌افتد، زنان به دلیل زایمان و ضعیف شدن عضلات کف لگن بیشتر به این بیماری دچار می‌شوند. عوامل دچار شدن به بیماری افتادگی مثانه ممکن است بر اثر یکی از علائم زیر باشد:
• بارداری و زایمان طبیعی
• بالارفتن سن
• یائسگی
• جراحی در ناحیه لگن

با جلوگیری از دچار شدن به یبوست (مصرف غذاهای فیبردار و نوشیدن مایعات)، عدم انجام وزنه برداری‌های سنگین، کاهش وزن؛ انجام ورزش‌هایی که به تقویت عضلات لگن کمک می‌کند، می‌توان از افتادگی مثانه پیشگیری کرد.

نتیجه گیری

انتخاب یک پزشک زنان حاذق و با تجربه می‌تواند اولین گام در برای حفظ سلامت جسمی زنان باشد. گروه پزشکی زنان هرا با بهترین متخصص زنان در غرب تهران تلاش می‌کنند که با بهترین روش ممکن، مشکلات بیماران را تشخیص داده و درمان کند. با مراجعه منظم به پزشک زنان می‌توان از بروز بسیاری از بیماری های شایع زنان جلوگیری کرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *