پکیج رژیم غذایی در کم کاری تیروئید

پکیج رژیم غذایی در کم کاری تیروئید

در بیماری کم کاری تیروئید غده تیروئید قادر نیست به اندازه کافی هورمون های تیروئیدی تولید نماید. هورمون غده تیروئید تری یدوتیرونین (T3) و تیروکسین (T4) است. این هورمون ها وظیفه تنظیم مصرف انرژی، تولید گرما و تسهیل رشد در بدن را بر عهده دارند. شایع ترین علت بی کفایتی (نارسایی) غده تیروئید، التهاب ان به دلیل اشکال در سیستم ایمنی خود فرد است که بیماری هاشیموتو نامیده می شود. معمولا سیستم ایمنی بدن ما فقط در مقابل تهاجمات خارجی مانند باکتری ها و ویروس ها وارد عمل می شود و به خود بدن حمله نمی کند. در التهاب تیروئید به علت خودایمنی، سیستم ایمنی خود فرد، غده تیروئید را به اشتباه (به جای بیگانه) مورد تهاجم قرار میدهد و به ان اسیب می رساند. به طوری که ظرفیت تولید هورمون کاهش می یابد.

پکیج رژیم غذایی در کم کاری تیروئید

پکیج رژیم غذایی در کم کاری تیروئید

نشانه های ان عکس پرکاری تیروئید هست. به دلیل اینکه کمبود ترشح هورمون تیروئید وجود دارد همه واکنش های مربوط به سوخت و ساز بدن آهسته و اشتهای بیمار کم میشود. از علایم دیگر میتوان به عدم تحمل سرما، ضعف و خستگی و موهای شکننده، خشکی و خشونت پوست، صدای خشن، گرفتگی عضلات و یبوست و اهسته شدن حرکات اشاره کرد. کم شدن حافظه، خواب آلودگی در طی روز، مشکل تمرکز، بی حسی دست ها و پاها، افزایش وزن خفیف، صورت پف الوده به ویزه چشم ها، خونریزی ماهانه شدید و نامنظم در خانم ها، ترشح شیر از پستان ها، نازایی و گواتر  اشاره کرد.

 اولین گزینه درمان این بیماری دارو است، اما پیروی از یک رژیم غذایی و سبک زندگی سالم می تواند به بهبود عملکرد و علایم تیروئید کمک کند.

 برخی مطالعات نشان از این دارد که تغییرات رژیم غذایی برای افراد مبتلا به بیماری هاشیموتو از طرق مختلف از جمله بهبود عملکرد تیروئید، بهبود وزن بدن و کاهش علائم کم کاری تیروئید مفید است.

رعایت کردن یک رژیم غذایی مفید و کنترل شده با کالری کم میتواند به کاهش وزن کمک کند.

مصرف موادغذایی مناسب جهت کم کاری تیروئید مانند لبنیات پرچرب، سبزیجات غیر نشاسته ای، پروتئین ها و روغن های سالم، غلات بدون گلوتن و حذف موادغذایی مضر مانند غذاهای فراوری شده، غده تیروئید را فعال کرده و موجب میشود هورمون تیروئید به طور طبیعی در بدن ترشح شود. بنابراین پیروی از رژیم کم کاری تیروئید در کنار دارودرمانی توصیه میشود.

کمبود موادمغذی مانند ویتامین D ، روی، تیامین، B6 ،ید ، منیزیم و سلنیوم علایم کم کاری تیروئید مانند خستگی، اضطراب و خلق و خوی ضعیف را تشدید میکند.

ید و روی و سلنیوم از مهمترین موادمغذی در رژیم کم کاری تیروئید هستند.

ید: یک ماده ضروری جهت کم کاری تیروئید است و برای ساخت هورمون های تیروئید ضروری است. کمبود این ماده غذایی می تواند منجر به اختلال در عملکرد غده تیروئید شود. نمک ید دار یک منبع خوب ید است و به دلیل اینکه ید در برابر گرما و رطوبت مقاوم نیست و از بین میرود نمک را در پایان پخت غذا اضافه کنید. همچنین نمک ید دار را در ظرف های تیره رنگ و درب دار قرار دهید و در جای تاریک دور از رطوبت و حرارت قرار دهید.

افرادی که از نمک یددار استفاده نمی کنند، زنان باردار و افرادی که رژیم های گیاهی دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به سطوح پایین ید هستند.

سلنیوم : یکی دیگر از مواد معدنی است که برای سلامت تیروئید ضروری است و همچنین به محافظت از تیروئید در برابر اسیب ناشی از استرس اکسیداتیو کمک میکند. افزودن غذاهای غنی از سلنیوم به رژیم غذایی یک راه عالی برای افزایش سطح سلنیوم است. این غذاها شامل اجیل برزیلی، ماهی تن، تخم مرغ و حبوبات است.

علاوه بر این مکمل های سلنیوم می توانند برای برخی از افراد مبتلا به کم کاری تیروئید مفید باشند.

روی : مانند سلنیوم، برای تولید هورمون تیروئید و عملکرد تیروئید موردنیاز است. دریافت نکردن روی به میزان کافی میتواند بر عملکرد تیروئید و بسیاری از جنبه های دیگر سلامتی تاثیر منفی بگذارد.

مکمل های روی می تواند برای افراد مبتلا مفید باشد. هنگاهی که مکمل های روی به تنهایی یا زمانی که با سایر موادمغذی مانند سلنیوم و ویتامین َA ترکیب میشوند ممکن است به بهبود عملکرد تیروئید در افراد مبتلا به کم کاری تیروئید کمک کنند.

ویتامین C : برای سوخت و ساز تیروزین ( یک اسیدامینه و اجزای تشکیل دهنده پروتئین ) ضروریست. میوه ها منبع خوبی جهت تامین ویتامین C  می باشند.

پکیج رژیم غذایی در کم کاری تیروئید

پکیج رژیم غذایی در کم کاری تیروئید

ویتامین E : جهت متابولیزه کردن سلنیوم نیاز هست.

ویتامین B : در افراد مبتلا به این اختلال میزان ویتامین B پایین هست. اگرچه نقش مهمی در متابولیسم سلول دارد. غلات سبوسدار، ماهی و غذاهای دریایی، تخم مرغ، لبنیات و سبزیجات برگ دار مقدار ویتامین B  و E بالایی دارند.

ویتامین B12 : کمبود این ویتامین در بین افراد مبتلا به این اختلال شایع است.

ویتامین A  : سبزی های سبز رنگ، ماهی های روغنی، میوه های زرد و نارنجی، جگر و تخم مرغ منابع این ویتامین هستند.

پروتئین : مواد غذایی مانند ماهی، گوشت گاو، تخم مرغ، لبنیات حاوی پروتئین هستند.

فیبر : فیبرها در کم کاری تیروئید به مقدار زیاد نباید مصرف شوند. سبزیجات برگ دار، لوبیاسبز و میوه های مختلف از جمله انجیر، سیب، الو، مرکبات، غلات و اجیل منابع خوب فیبر هستند.

اسیدهای چرب امگا3 : باعث کاهش علایم بیماری میشود. ماهی های روغنی ابهای سرد منابع غنی هستند.

ویتامین دی : افراد مبتلا به کم کاری تیروئید بیشتر در معرض کمبود ویتامین دی هستند. سطوح پایین ویتامین دی میتواند بر عملکرد تیروئید تاثیر منفی بگذارد و علایم این بیماری را بدتر کند. از انجایی که غذاهای زیادی حاوی ویتامین دی وجود ندارد مکمل اغلب ضروری است.

منیزیم : سطوح کم یا کمبود منیزیم با اختلال عملکرد تیروئید مرتبط است و می تواند خطر ابتلا به این اختلال هورمونی را افزایش دهد.

آهن : سطوح پایین اهن یا کم خونی ناشی از فقر اهن میتواند عملکرد تیروئید را مختل کند. متاسفانه کمبود اهن در زنان مبتلا به این عارضه شایع است. مکمل اهن اغلب برای رسیدن و حفظ سطح اهن سالم ضروری است.

با توجه به مواد ذکر شده غذاهای مفید جهت کم کاری تیروئید را اینگونه میتوان عنوان کرد :

ماهی وصدف، تخم مرغ، بوقلمون و مرغ، روغن زیتون و اووکادو و نارگیل ، نخود، لوبیا چشم بلبلی، عدس، بادام، بادام هندی، اجیل ماکادمیا، شیر بادام و شیر نارگیل، ماست پرچرب، کنگر فرنگی، کدو سبز، مارچوبه، هویج، فلفل، اسفناج، قارچ، سیب زمینی، نخودفرنگی و کدوحلوایی، ریحان، رزماری، برنج قهوه ای، جودوسر، کینوا

گلوتن : گروهی از پروتئین ها است که در گندم و جو و چاودار یافت میشود. افراد مبتلا به بیماری هاشیموتو ممکن است از یک رژیم غذایی بدون گلوتن سود ببرند. گلوتن موجود در برخی غذاها به بدتر شدن کم کاری تیروئید کمک میکند.

پکیج رژیم غذایی در کم کاری تیروئید

پکیج رژیم غذایی در کم کاری تیروئید

غذاهای فراوری شده : افراد مبتلا به بیماری هاشیموتو نشانگرهای التهاب و استرس اکسیداتیو را افزایش می دهند. استرس اکسیداتیو وضعیتی است که فعالیت سلول های رادیکال های آزاد در بدن بالاست و دفاع انتی اکسیدانی بدن را تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند منجر به آسیب سلولی شود. در رژیم غذایی کم کاری تیروئید باید از مصرف مواد غذایی فراوری شده اجتناب کنید تا عملکرد غده تیروئید به حالت اول بازگردد.

به همین دلیل افراد مبتلا به کم کاری بهتر است از غذاهایی که به استرس اکسیداتیو و التهاب کمک می کنند مانند غذاهای فراوری شده، غذاها و نوشیدنی های حاوی قند افزوده بالا و غذاهای سرخ شده اجتناب کنند.

گواتروژن ها  : افراد مبتلا به کم کاری تیروئید باید از غذاهای حاوی گواتروژن اجتناب کنند موادی که در غذاهایی مانند سبزیجات چلیپایی و محصولات سویا یافت می شوند و ممکن است با تولید هورمون تیروئید تداخل داشته باشند و موجب بزرگ شدن آن شوند که به ان غمباد یا گواتر می گویند.

با وجود اینکه گواتروژن ها می توانند بر عملکرد تیروئید تاثیر بگذارند اکثر افراد از جمله افراد مبتلا می توانند از مقادیر متوسطی از مواد غذایی حاوی گواتروژن مانند کلم و کلم بروکلی و کلم پیچ بدون تاثیر منفی بر سلامت تیروئید خود لذت ببرند.

این سبزیجات در واقع گواتروژن بسیار کمی دارند بعلاوه پختن غذاهای حاوی گواتروژن فعالیت گواتروژنی را کاهش می دهد و انها را برای افراد مبتلا به این عارضه ایمن تر می کند.

اگر غده تیروئید درست کار نمیکند و دچار کم کاری تیروئید هستید و اضافه وزن هم دارید با پیروی از یک برنامه استاندارد و متعادل میتوانید هر دو مشکل را برطرف کنید.

در بین رژیم های لاغری رژیم کتوژنیک برای بسیاری از بیماری ها مفید و موثر است اما افرادی که کم کاری تیروئید دارند نباید این رژیم را بگیرند.

چاقی یکی از علایم کم کاری تیروئید است که در نتیجه کاهش سوخت و ساز بدن ایجاد میشود. ممکن است فرد تحرک خود را از دست بدهد و به دلیل حس ضعف و خستگی، فعالیت بدنی کمتری داشته باشد. دارو درمانی باعث از بین رفتن علایم این بیماری و لاغری فرد میشود. همچنین ورزش نه تنها تحرک را در فرد افزایش میدهد بلکه به او در لاغری کمک میکند. افرادی که کم کاری تیروئید انها درمان میشود و میخواهند تناسب اندام خود را داشته باشند باید در کنار دارودرمانی رژیم غذایی مناسب داشته باشند. ما در گروه پزشکی هرا به شما کمک میکنیم که با داشتن کم کاری تیروئید وزن خود را کاهش دهید و ان را حفظ کنید.